Laurbjerg står lige nu ved en skillevej. Lokale kræfter har kæmpet en kamp for et trinbræt tilbage til byen. Samtidig truer en udvidelse af et biogasanlæg byens eksistens. Nu er planerne om udvidelsen midlertidigt droppet.
Af Emil Hedetoft Madsen, 26. november 2024
Foto: Emil Hedetoft Madsen
Den gamle togstation, bygget i 1862, står tilbage som det sidste vidnesbyrd om en tid, hvor toget rent faktisk stoppede i byen. Nu suser det igennem.
I Laurbjerg drømmer man.
Man drømmer om et trinbræt – og om at undgå et biogasanlæg i baghaven.
Kommunen havde i 2018 finansieret et trinbræt tilbage til byen, men den daværende finansminister, Benny Engelbrecht, droppede planerne i sidste øjeblik.
I starten af året landede en ny rapport, bestilt af Favrskov Kommune, fra ingeniør- og konsulentkoncernen Systra.
Rapporten konkluderede, at et trinbræt ville medføre befolkningstilvækst i området. Samtidig ville det også reducere antallet af biler på vejene.
Kort efter kom planerne om udvidelsen af et biogasanlæg i nabobyen Langå, der forventeligt ville betyde lugtgener og færre tilflyttere til området. I starten af november 2024, blev de planer midlertidigt sat på pause.
Det store spørgsmål er: Hvad skal der nu ske med Laurbjerg?
I Laurbjerg hviler man ikke på laurbærrene
Peter Lange, formanden for landsbysamarbejdet ‘Favrskov4eren’, er på trods af de mange kampe, og tvivlen om Laurbjergs fremtid, stadig håbefuld.
”Vi bevarer håbet. Hvis vi ikke havde optimismen og viljen til at skubbe tingene i den rigtige retning, så havde vi ikke så meget tilbage.”
Borgerne i Laurbjerg og omegn kan ånde lettet op for en stund, efter at kommunen den 4. november satte udvidelsen af Langå Bioenergi i bero.
Om kommunens beslutning fortæller han:”Jeg har det godt med, at kommunen er stoppet op og tager sig tid til at tænke sig om. Biogasanlæg skal jo være der. De skal bare ikke ligge klos op ad byen.”
Udover lugt og støj fra anlægget er Peter Lange også bekymret for, om anlægget vil skræmme potentielle tilflyttere væk.
”Det er klart, at hvis der ligger et industrianlæg, hvor man kan se, mærke og høre utallige lastbiler hver 6.-7. minut – har man så lyst til at bygge et hus få hundrede meter væk?”
Toget suser stadig igennem byen
Hvem der har ansvaret for Laurbjergs etablering af et trinbræt, så toget ikke bare suser igennem byen, står klart for Peter Lange:
”Beslutningen ligger hos Folketinget. Vi har fået lavet rapport og snakket med embedsværket og ledende politikere fra kommunen – nu skal vi have overbevist Christiansborg. Hvis man vil udvikle det her område, så skal det komme derfra,” fortæller han.
I værste fald ved Peter Lange godt, hvad der kan ske med Laurbjerg:
”Vi er godt klar over, at vi har en kritisk størrelse. Det er jo klart, at der ikke skal flytte 200 ud. Så begynder karrusellen at køre den anden vej, og så snakker vi afvikling i stedet for udvikling. Det vil være helt forkert.”