”Hippie-konservativ” godsejer forstår godt de landmænd, der er imod trepartsaftalen  

Foto: Molli Balling-Hauge

Godsejer Niels Christian er naturelsker og i gang med at lave store dele af hans 250 hektar grund om til en naturpark. Alligevel forstår han godt, hvorfor andre landmænd venter med bæredygtige tiltag. 

Af Molli Balling-Hauge 

Niels Christian har lavet adskillige bæredygtige tiltag på sin grund. Sammen med Naturfredningsforeningen og Favrskov Kommune er han i gang med at lave Kollerup Naturpark. 

Han er på fornavn med naturen, som han selv siger, og han har stillet op til Folketinget og Favrskov Byråd, med bæredygtighed som en af sine mærkesager. Alligevel er reglerne så kringlede for landmænd, at han ved, at alle ikke har mulighed for at gøre som ham.  

”Hos mange landmænd opstår der skepsis overfor reglerne, som kommer af, at man har følt sig tromlet over flere gange, fordi der har været så skiftende meldinger.” 

Kollerup engs lavbundsjorde er blevet udtaget, før den grønne trepartsaftale. ”Tæller det stadig med i mit CO2-regnskab? Er det stadig positivt, at jeg har gjort det, eller er det kun positivt, hvad der sker af nyt fra dags dato? I teorien burde jeg ligge i plus, men nu ligger jeg i minus. Og den usikkerhed har været svær for mange både store og små landmænd. Det er det, der gør, at man ikke gør noget”.  

Han forklarer, at den bedste taktik som landmand er at holde ud, blive ved med at gøre, hvad man plejer at gøre, indtil Folketinget indfører incitamenter som skattefrihed for bæredygtige handlinger. Man kan altså spare penge på at vente. 

Den grønne trepartsaftale er dog et godt skridt på vejen. ”Der er endelig sat en sum penge af, som man kan mærke”, forklarer han. Han håber, at der opstår et incitament til at gå forrest, ved at de gode tiltag bliver husket. Første skridt er nu alligevel at gøre reglerne mere gennemskuelige.