Ungdomsskoleleder i opråb: ”Det kommer til at gå udover børnene” 

I oktober vedtog byrådet i Favrskov Kommune en markant nedskæring i budgettet til Ungdomsskolen. Nyindsat ungdomsskoleleder, Pernille Refstrup Lauridsen, er bekymret for, at besparelserne kommer til at ramme de unge mennesker der, hvor det gør ondt.  

Pernille Refstrup Lauridsen er 43 år og har siden 2011 været vice-fritids- og ungdomsskoleleder i ‘UngiAarhus’ i Aarhus Kommune. Pr. 1. oktober er hun ungdomsskoleleder i Favrskov Kommune. 

af Sara Kaare, 26. november 2024

Pernille Refstrup Lauridsen og hendes kolleger sidder med noget af en udfordring foran sig. Fra 2025 skal Ungdomsskolen spare 300.000 kroner årligt – og nu skal de beslutte hvordan.  

Ungdomsskolen har over 1200 årlige tilmeldinger på hold og workshops og tilbyder et bredt udvalg af aktiviteter, fra motorlære og outdoor til kreative fag og sprogkurser. Men nu kan skolen blive nødt til at skære i deres mest populære tilbud. 

“Det er en skam, fordi vi hver eneste dag ser børn og unge lykkes hos os, som ikke har succes så mange andre steder. De får opbygget selvtillid og finder ud af, hvilken uddannelsesvej de gerne vil gå,” siger Pernille, der overtog lederstillingen pr. 1. oktober.  

Mindre byer risikerer at blive ramt hårdest  

Hun er ikke alene om ærgrelsen.  

Skolebestyrelsen og ‘leder-medarbejder-udvalget’ på Ulstrup Skole, skriver i et høringssvar til byrådet, at nedskæringen i Ungdomsskolens budget kommer til at få negative konsekvenser for særligt udskolingseleverne, som i forvejen har begrænsede fritidstilbud. 

Ungdomsskolens er særlig, fordi den opererer på tværs af kommunen. Aktiviteterne er spredt over klubber i syv forskellige byer. Pernille frygter, at nedskæringerne kommer til at ramme de mindste lokalsamfund hårdest. 

“Der er langt fra by til by i denne kommune, særligt for de helt unge, der ikke selv kan transportere sig rundt. Det kan blive rigtig problematisk for dem i de små byer, hvis vi må lukke en klub,” mener hun. 

Hvad skal skæres væk? 

Reduktionen er ikke øremærket. Det betyder, at Ungdomsskolen selv kan bestemme, hvor der skal skæres ned – men den tidligere ledelse har allerede sparet på både administration, materialer og endda nedlagt en lederstilling: 

“Derfor bliver vi nødt til at skære ned på selve aktiviteterne nu. Korte forløbslængden ned, og måske lukke hele hold. Vi må også spare materiel på nogle af vores dyrere tilbud, som ture og motorsport. Det kommer med al sandsynlighed til at gå udover børnene,” forklarer ungdomsskolelederen. 

Konsekvenser for trivslen 

Pernille peger på, at besparelserne kan skabe problemer, der rækker ud over fritiden: 

“En nedskæring på fritidsaktiviteterne kan faktisk have konsekvenser, der går ind i skolegangen. Ungdomsskolen er med til at løfte de unges trivsel og forbedre deres hverdag, og det smitter af på deres skoletid.” 

Hun havde store ambitioner om at styrke samarbejdet med lokale aktører og udvikle nye tilbud for at forbedre børn og unges trivsel. Budgetnedskæringen sætter en pause for disse planer. 

“Jeg tror, at de unge mennesker kommer til at mærke det her,” afslutter hun. 

Hvordan Ungdomsskolens fremtid kommer til at se ud, skal besluttes på et møde i start december.