Kæmpe solcelleanlæg lover millioner til lokalsamfundet: ”De prøver at trætte fisken, inden de hiver den i land” 

Af Emil Hedetoft Madsen, 24. november 2024

Illustration: AI genereret

Solen skinner på lokalsamfundet – eller gør den? Selv om det omdiskuterede solcelleanlæg regnes for at føre mange millioner tilbage til nabolaget, føler borgerne sig langt fra hørt af magthaverne.

I går aftes vedtog byrådet i Favrskov Kommune at arbejde videre med planerne om et stort solcelleanlæg mellem Hadsten og Nørre Galten. Anlæggets størrelse forventes at svare til 350 fodboldbaner – en størrelse, der vil gøre selv Lionel Messi træt. 

Det omdiskuterede 248 hektar store solcelleanlæg, mellem Nørre Galten og Hadsten, forventes at tilføre 30 millioner kroner til lokalsamfundet via den grønne pulje. Bag projektet står UNISON Energy.

Selv om det ikke er alle, der jubler over et solcelleanlæg i baghaven, er der også meget at glæde sig over. Det mener Nils Borring, formand for Plan- og Landdistriktsudvalget i Favrskov Kommune. 

”Borgerne kommer til at mærke fordelene ved anlægget via den grønne pulje. Det drejer sig om 25-30 millioner kroner, der igen kommer til at udmønte sig lokalt. Derudover har Unison Energy givet mulighed for, at man kan købe sig ind i projektet.” 

Den grønne pulje er et tiltag fra Favrskov Kommune, der giver penge til lokale projekter til fordel for naboer til energianlæg. For at blive udvalgt til støtten lægges der vægt på, at det særligt skal gavne naboerne, men også at projektet giver gavn kulturelt for lokalområdet. 

Hvis man værdsætter området, er der også positive nyheder. Solcelleanlægget skal nemlig ikke kun bruges til grøn energi. 

”Der er flere, der vil komme til at bruge området, fordi der oprettes flere stiforbindelser. Hvis du er hundelufter eller motionist, vil hele området blive mere attraktivt,” fortæller den tidligere borgmester Nils Borring.  

Ja til grøn energi – nej til glasperler

Selvom solcelleanlægget forventes at tilføre en god sjat penge til den grønne pulje, er det ikke alle, der er lige begejstrede for idéen. Per Hessellund Laursen er bosat i området, og selv om han er tilhænger af vedvarende energi, mener han, at den økonomiske gulerod langt fra er tilfredsstillende for lokalsamfundet. 

”Det er jo lidt ligesom indianerne, der fik tilbudt glasperler for at flytte fra deres område. Det er jo ikke penge, vi vil have – det er et attraktivt sted at bo, som vi allerede har,” fortæller han. 

Per Hessellund Laursen har ikke noget imod den grønne pulje, men han savner dog dialog med de ansvarlige: 

”Man føler sig som borger slet ikke hørt i processen. Unison har forsøgt med dialog om, hvor bord-bænkesættet skal stå, mens vi efterspørger reduktion af størrelsen af anlægget. Det er langt fra borgerinddragelse.” 

Næste fase for projektet bliver udarbejdelsen af lokalplanen for projektet. Hvad der skal til for at tilfredsstille lokalsamfundet, er han heller ikke i tvivl om: 

”Jeg vil meget hellere have, at vi bor i et attraktivt område, end at få penge tilført. Den bedste løsning vil være, hvis vi kunne få det ned på 30 hektar. Det kunne vi sagtens klare.”